zondag 26 augustus 2007

Met de Lichte Dichter in de Kersouwe


Er zat ongeveer 1000 man publiek in het verweerde amfitheater de Kersouwe. De volle maan scheen tussen de bomen door en de avond viel langzaam in het zwart. Lichte Dichter verzorgde het voorprogramma van Gerard van Maasakkers en JW Roy.

Lichte Dichter Jesse van den Elzen vertelde hoe hij op zolder een plaat van Gerard tegen kwam en kennis maakte met zijn muziek. Het nummer Van d'n Hoeksteen, waarin een rijke boer de hoeksteen ten koste van zijn arme buurman verlegt en hem zo het land afneemt, raakt Jesse zo dat hij zich voorneemt om nooit rijk te worden. Het muzikantschap is in dat licht een uitmuntende keuze.

Zo'n verhaal breekt het ijs en Jesse wint het publiek voor zich; de afsluiter In Het Bos wordt luidkeels meegezongen en we verlaten onder een mooi applaus het podium.

Tijdens het optreden waren mijn accordeon-bassen voor de eerste keer uitversterkt en dat werkte, tot mijn verbazing, erg goed. Meestal is het uitversterken van een accordeon een hels karwei omdat de microfoontjes zeer feedback gevoelig zijn. Dit keer liep alles op rolletjes.

Na de pauze was het tijd voor het hoofdprogramma. Gerard en JW maakten indruk met mooie liedjes. Gerard's liedjes hebben een warme, liefdevolle gloed. Zo zingt hij over zijn vader, een hovenier, en hoe diens tekeningen tot leven komen in de tuinen die hij aanlegt.

JW's nummers hebben humor en hebben schitterende teksten. Zo heeft de Kortsten Dag mooi wel de langste nacht. Zo'n omdraaiing in een liedje vind ik heel mooi en goed gevonden.

Tijdens de toegift zongen Gerard en JW gearmd en a capella Van d'n Hoeksteen waar Jesse eerder aan refereerde en zo was de avond mooi rond!

Lichte Dichter, Gerard & JW, bedankt voor de mooie avond!