donderdag 12 juli 2007

Biografie Willemwiebe van der Molen

Willemwiebe van der Molen

Accordeonist, Zanger
Leidend of Begeleidend
Houdt het klein
Bouwt een groot feest

Op 21 september 1982 werd ik in Arnhem geboren. Terwijl ik opgroeide draaide mijn vader plaatjes en zongen we samen in de badkamer omdat dat zo lekker galmde.

Rond mijn 10e ben ik begonnen met accordeon spelen. Ik startte met 3 jaar les op de muziekschool. Vervolgens kreeg ik les van Hans van Schuppen. Weer 3 jaar verder kreeg ik les van Mark Söhngen.

Het is 1996 en de lessen van Mark zijn een omslag voor mij; hij laat me zien dat muziek maken veel meer is dan wat noten van bladmuziek spelen en, belangrijker nog, dat je ook zelf muziek kan maken. Daar had ik nog niet aan gedacht...

Vanaf dat moment richtte ik me meer en meer op muziek maken. tijdens de middelbare school speelde en zong ik in enkele bandjes waarmee we ook speelden op school feestjes en braderieën.

In mijn examenjaar kwam de rockacademie in Tilburg in beeld; ik ging naar de open-dag en voelde me meteen getrokken. Na een zenuwslopende toelating werd ik geaccepteerd als student songwriting.

Via de r.a. leer ik vele andere, gedreven, muzikanten kennen en zo ontstaan er al snel allerlei leerzame samenwerkingsverbanden. Dit leidde o.a. tot een optreden in het voorprogramma van Blof op 5 mei 2002 in Wageningen)

In 2004 kom ik voor het eerst echt naar buiten met mijn liedjes; In een sfeervolle theater setting speel ik met mijn verse formatie wieb liedjes met accordeon en band (meer)

Tussen 2004 en 2007 nam ik met wieb 2 cd's en een dvd op en verzorgden we optredens door heel Nederland.

Naast wieb maakte ik voor dommelsch bier muziek in supermarkten en speelde ik mee met racoon in een uitverkocht Vredenburg

in 2007 heb ik besloten om wieb op te heffen en me te richten op nieuwe muzikale richtingen en projecten.


Als workshop docent geef ik praktische workshops aan kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden over het maken van muziek, het leven van een muzikant en het schrijven van liedjes. Vaak nemen we ook een lied op. 

Voor verschillende geestelijke gezondheidsinstellingen verzorg ik regelmatig optredens die ook omschreven zouden kunnen worden als muziektherapie. Ik probeer zo goed als mogelijk contact te leggen via muziek met alle deelnemers. Erg zwaar maar vooral bijzonder werk, want je ziet dat muziek heel veel losmaakt.

Vanaf dat moment heb ik korte tijd nauw samengewerkt met Twan Lijten. Daarnaast heb ik me bezig gehouden met de zangproductie voor de nieuwe cd van de Lichte Dichter. Tot augustus 2010 heb ik ook regelmatig opgetreden met Lichte Dichter

In 2008 nam ik accordeon partijen op voor All Hands Filled With Joy van Jess en in 2010 op De Koek van Eefje de Visser

Vanaf Begin 2008 tot eind 2010 ben ik in met grote regelmaat werkzaam in de Efteling als een van de Efteling Muzikanten.

Met het kwartet De Zilvervloot/Board Of Directors  speel ik vanaf 2009 regelmatig op de chiquere gelegenheden en bruiloften. Dit bracht ons onderhand door heel Nederland, België en we vlogen zelfs naar Italië. Belangerijke opdrachtgevers zijn gelukkig getrouwde stellen,  de HTV in Breda, Brabants Landschap, Mars, Axon en Holland Jacht Bouw. De Zilvervloot / Board Of Directors specialiseert zich in 4 stemmig gezongen muziek en tapt uit een breed overkoepelend repertoire van liedjes uit de country, pop, rock & Jazz. 


In 2010 ga ik voor het eerst naar Engeland. In eerste instantie om vrienden te bezoeken, maar al snel kom ik erachter dat de muziek- en pub cultuur ideaal zijn voor wat ik met mijn accordeon wil doen; pop songs spelen die niemand verwacht op een accordion. 

De deur staat niet open, Ik moet hem keer op keer intrappen, maar het effectt is daardoor alleen maar groter. Onderhand ben ik in drie keer negen weken in Engeland geweest om te spelen in de Pubs in de omgeving van Lymington, waar ik overigens niet over straat kan zonder herkend te worden als "Accordion 
Will"Where's your squeezebox?

Sinds begin 2012 schrijf ik elke twee maanden een lied voor het Science Café en het Junior Science Café in Tilburg. Het lied heeft altijd een actueel onderwerp en de avonden vinden plaats in de Koninkijke Harmonie in Tilburg

In de zomer van 2012 vaar ik een maand mee op een prachtig zeiljacht, de Rainbow JH-2. Na een adembenemende race week in Falmouth varen we richting Cowes en doen onderweg Fowey, Plymouth, Dartmouth, Weymouth, Poole, Portsmouth en Southampton aan. In Cowes Is er weer een race week. Onderweg verzorg ik het entertainment voor de crew en de gasten. In september 2012 speel ik ook 2 maal voor de Rainbow op de Monaco Boat Show

Eind Oktober 2013 sta ik na een doodgebloed mailcontact van een half jaar geleden plotseling in een uitverkocht Rotown te spelen met Patrick Wolf. Het bevalt blijkbaar, want de volgende dagen volgen er optredens in 2 Meter Sessies, Paradiso / De Duif en de AB in Brussel. Patrick Wolf is een Songwriter uit London die een ongeloofelijk arsenaal aan -folk- instrumenten bespeelt

Na 5 albums viert hij zijn tienjarige bestaan met Sundark and Riverlight, een akoestische "best-of"

Vanaf december 2012 zal ik me bij de vaste begeleidingsband van Patrick Wolf voegen om hem te vergezellen op zijn wereldtournee. Bevestigde optredens in 2013 vinden plaats in Spanje, Portugal, Engeland, Zweden, Noorwegen, Finland, Polen, Oostenrijk, Tsjechië en Letland.